IMG_9922
Η @akarchis ή κατά κόσμον Αντιγόνη Καψάλη, εξηγεί το τέλος του Me και τη μετάβαση στο We.

Για το instagram είσαι η  @akarchis . Ποια όμως είναι η κύρια ασχολία σου;

Δηλώνω και είμαι αρχιτέκτων. Δε δηλώνω και δεν είμαι φωτογράφος.

Τι σημαίνει για σένα instagram;  

Το instagram είναι για μένα αυτό που λέει εξ’ορισμού η λέξη, ένα στιγμιαίο φωτογραφικό τηλεγράφημα. Ένας γρήγορος, όμορφος και διασκεδαστικός τρόπος να μοιραστείς μια εικόνα, που μια δεδομένη στιγμή σε εκφράζει, με άλλους ανθρώπους είτε αυτοί είναι γνωστοί, είτε άγνωστοι. Για μένα, αφορά μόνο σε φωτογραφίες που έχουν τραβηχτεί με το κινητό και έχουν υποστεί την επεξεργασία που παρέχει το instagram. Είμαι απόλυτη σε αυτό.

Παλιά υπήρχαν τα φιλμ και οι άνθρωποι αναγκαστικά τύπωναν τις φωτογραφίες για να δούν τι τράβηξαν κι έτσι κάποιες από αυτές τουλάχιστον κατέληγαν σε άλμπουμ τα οποία που και που ξεφυλλίζαν με φίλους. Με την εμφάνιση των ψηφιακών φωτογραφικών μηχανών και συσκευών γενικότερα όμως, για τους περισσότερους, οι φωτογραφίες παραμένουν “παγιδευμένες” σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές, που σπάνια μοιράζονται με άλλους. Το instagram επιτρέπει σε αυτή την “παγιδευμένη” σε μια συσκευή φωτογραφία, να ταξιδέψει σε αναρίθμητες άλλες συσκευές και να εκτεθεί σε αμέτρητα μάτια.

Τι σου αρέσει να  "τραβάς";

Τραβάω ότι μου αρέσει, ότι προκαλέσει το μάτι μου να εστιάσει σε αυτό το τετραγωνάκι που μέχρι πρότινος ήταν επίσης ένα βασικό χαρακτηριστικό του instagram. Κατανοώ πως προφανώς οι δημιουργοί του θέλοντας να καλύψουν περισσότερες ανάγκες των χρηστών και να μην επιτρέψουν σε άλλα apps να παρέχουν κάτι που δεν έχει το instagram δώσανε τη δυνατότητα να μπορείς πια να ανεβάζεις και σε άλλα format, παρόλα αυτά, η ίδια παραμένω πιστή στο τετραγωνάκι.

Μου αρέσει κάποια πράγματα να κρατάνε το χαρακτήρα τους, άλλωστε για κάποιο λόγο το είχαν επιλέξει εξαρχής.

*Για να δείτε το backstage της φωτογράφησης πατήστε εδώ

 

Πες μας λίγα λόγια για το concept WE που ακολουθείς.

Ως άνθρωπος, αλλά και κυρίως ως αρχιτέκτων, μου αρέσει η ύπαρξη μιας κεντρικής ιδέας (σε απλά ελληνικά concept) η οποία στη συνέχεια να υπηρετείται πιστά στην εκτέλεση από όλα τα στοιχεία που συνθέτουν το σύνολο του έργου. Θέλω να υπάρχει συνέπεια και συνοχή.

 Στην αρχή η σχέση μου με το instagram ήταν πολύ πειραματική, ίσως περισσότερο εστιασμένη στη ''δικτύωση'' παρά στη φωτογραφία. Σταδιάκα όμως, και μέχρι κάποια στιγμή ασυναίσθητα, τόσο οι φωτογραφίες όσο και οι τίτλοι τους άρχισαν να αποκτούν ένα χαρακτήρα. Βρήκα τον εαυτό μου μέσα από τις φωτογραφίες, για αυτό και το αρχικό concept εμπεριείχε το Me. Ήταν όμως όλο πολύ εγωκεντρικό καθότι αφορούσε μια περίοδο της ζωής μου που είχε να κάνει αποκλειστικά με εμένα και ολοκληρώθηκε μετά από 2 περίπου χρόνια πέρυσι τον Δεκέμβριο, με μια έκθεση που σήμανε το τέλος του Me και τη μετάβαση στο We.

Πως βλέπεις τους instagramers;  Έχουν αισθητική; Ποιους ακολουθείς και γιατί;

Το καλό με το instagram είναι ότι μπορείς να διαμορφώσεις το timeline σου με τρόπο τέτοιο ώστε να ακολουθείς ανθρώπους που έχουν την αισθητική που σε εκφράζει. Ο καθένας επιλέγει τον τρόπο που θέλει να χρησιμοποιεί τα μέσα μαζικής δικτύωσης. Στο δικό μου μυαλό το instagram είναι αυτό που είπα νωρίτερα, ένα app στο οποίο μπαίνω όταν θέλω να δω ωραίες φωτογραφίες, το Facebook αν θέλω να ενημερωθώ (με την καλή και την κακή έννοια), στο pinterest συλλέγω οτιδήποτε εκφράζει την αισθητική μου κυρίως στη δουλειά μου και με το twitter γελάω αν και δεν το χρησιμοποιώ πολύ πια. Ο λόγος που έκανα αυτή τη διάκριση είναι γιατί κάποιοι άλλοι χρήστες, στο instagram θα ανεβάσουν και γνωμικά ή θα αναδημοσιεύσουν μια εικόνα που βρήκανε στο διαδίκτυο. Δεν είναι αυτό που  αποζητώ εγώ, σαν Αντιγόνη από τη συγκεκριμένη εφαρμογή, δηλαδή μια ωραία φωτογραφική αποτύπωση μιας στιγμής ή μια στιγμιαία φωτογραφική αποτύπωση μιας εικόνας. Παρόλα αυτά το timeline μου είναι εμπλουτισμένο και με φίλους που κάνουν τέτοια χρήση. Συμβαίνει σε όλους μας (γέλια).

Είναι το instagram μόδα;

Τα περισσότερα πράγματα είναι μόδα στην αρχή, όταν περάσει ο καιρός φαίνεται ποιος ασχολήθηκε απλά λόγω τάσης της εποχής και ποιος επειδή βρήκε ένα μέσο έκφρασης. Γιατί όπως και να το κάνουμε, δυστυχώς ή ευτυχώς, αποτελεί ένα μέσο έκφρασης.

 

Πως βλέπεις το instagram με τα μάτια του αρχιτέκτονα;

Νομίζω πως όλα ξεκινάνε από την ματιά με την οποία βλέπω τα πάντα γύρω μου γενικότερα. Αυτή καθορίζει και την αρχιτεκτονική μου προσέγγιση και τις φωτογραφίες μου. Αυτό που μου αρέσει να βλέπω το φωτογραφίζω και αυτό επιδιώκω να εφαρμόζω και στην αρχιτεκτονική. Οπότε προφανώς είναι όλα αλληλένδετα και εκφράζουν μια κοινή αισθητική.

.

 

Η Αντιγόνη Καψάλη ειναι αρχιτέκτων. Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.

Share