YOGA-ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ-17
Η yoga είναι δρόμος αυτογνωσίας και ίσως το δυσκολότερο επίτευγμα στη ζωή του ανθρώπου είναι να γνωρίσει τι είναι ο εαυτός του.

Όταν η φίλη μου η Μαρία Φαρμάκη ρώτησε τη Γιώτα Μυροφορίδoυ αν μπορεί να απαντήσει σε κάποια ερωτήματα μου για τη yoga και να μου δείξει μερικές στάσεις δέχτηκε αμέσως χωρίς καμία επιφύλαξη. Με δέχτηκε στο χώρο της, χαμογελαστή και αμέσως μου έκαναν εντύπωση η φυσική ομορφιά της, η ευγένεια, το χαμόγελο, και το καθάριο βλέμμα της.

Η Γιώτα είναι παντρεμένη με έναν ευγενέστατο εφευρέτη τον Δημήτρη Κορρέ και έχει ένα εκπληκτικό εξάχρονο αγοράκι τον Ανδρέα που μου τον σύστησε σαν το μεγαλύτερο δώρο που της έστειλε ο Θεός. Παραδίδει μαθήματα yoga στο χώρο της στα Μελίσσια στο Happy Yogi στο Ψυχικό, στον Τερψιχώρο στο Κεφαλάρι. Επίσης παραδίδει ιδιαίτερα μαθήματα κατ΄οίκον και σαν Karma Yoga στο ΚΑΠΗ Μελισσίων. Μου προσέφερε πράσινο τσάι και φρούτα και ξεκινήσαμε την συζήτηση.

Τι σημαίνει yoga; Γιόγκα σημαίνει ένωση σύνδεση. Σύνδεση με την αληθινή μας φύση.

Τι εννοείς με την αληθινή μας φύση; Για τη yoga μέσα σε κάθε ζωντανό πλάσμα υπάρχει σε σπερματική μορφή το Θείο.  Άρα το ζητούμενο είναι η ένωση με το Θείο μέσα μας και σε ένα δεύτερο επίπεδο η ένωση της ατομικής μας ύπαρξης με το 'Όλον.

Μπορούμε να θεωρήσουμε ότι η Γιόγκα είναι κάτι σαν φιλοσοφικό σύστημα; Ακριβώς! Η yoga είναι ένα από τα έξι DARSHANAS (Ντάρσανας ) φιλοσοφικά συστήματα της Ινδίας. Υπάρχει η (NYAYA) Νιάγια που σημαίνει ΛΟΓΙΚΗ η (VAISESHIKA) Βαισεσίκα που σημαίνει ΚΟΣΜΟΓΟΝΙΑ η (SAMKHYA) Σαμκύα που θεωρείται η πρόγονος της Γιόγκα, η (YOGA) Γιόγκα που σημαίνει ΣΥΝΔΕΣΗ η (PURVA MIMAMSA) Πούρβα Μιμάμσα που είναι ένα είδος φιλοσοφικής θεολογίας και η (VEDANTA) Βεντάντα.

Ανάλυσε μας τη yogα με απλά λόγια.  Όπως ανέφερα  η yoga είναι ένα φιλοσοφικό σύστημα. Παράλληλα είναι επιστήμη και τέχνη. Υπάρχουν πολλά είδη yoga και μπορεί να επιλέξει ο καθένας το είδος που ταιριάζει στη ψυχοσύνθεση του. Η (KARMA YOGA) Κάρμα Γιόγκα που είναι η πρακτική της Ανιδιοτελούς Προσφοράς και Αγάπης και είναι ιδανική για άτομα που έχουν επιλέξει στη ζωή τους το δρόμο της προσφοράς. Η (JNANA YOGA) Γκνάνα Γιόγκα είναι ο δρόμος της πνευματικής γνώσης, της αναζήτησης της αλήθειας και ασχολείται με τη μελέτη των ιερών κειμένων και ταιριάζει σε αναζητητές της αλήθειας. Η (BHAKTI YOGA) Μπάκτι Γιόγκα που είναι το θρησκευτικό ή λατρευτικό κομμάτι της yoga και ασχολείται με την αφοσίωση στο Θείο. Η (RAJA YOGA) Ράτζα Γιόγκα είναι ο Βασιλικός Δρόμος στον οποίο εμπεριέχεται και η (HATHA YOGA) Χάθα Γιόγκα που ακολουθούμε στη Δύση. Υπάρχουν και άλλα είδη και κάποια από αυτά είναι  η MANTRA YOGA, η KRIYA YOGA και η PRANA YOGA.

Θα σου ήταν εύκολο να μιλήσεις για την yoga που ακολουθούμε στη Δύση γιατί υπάρχουν αρκετές αντικρουόμενες απόψεις μέχρι και επιθέσεις σε αυτούς που την ακολουθούν από ορισμένους δογματικούς; Η (BHAKTI YOGA) Μπάκτι Γιόγκα που είναι κυρίως ο λατρευτικός δρόμος και ασκείται κυρίως από τους Ινδουιστές.  Στη δύση ασκούμαστε κυρίως στην (ASHANA) Άσανα που ασχολείται με τις στάσεις και στην (PRANAYAMA) Πράνα Γιάμα που είναι η πρακτική των αναπνευστικών ασκήσεων. Αμφότερες οι πρακτικές δεν έχουν καμία σχέση ή σύνδεση με οποιαδήποτε θρησκεία ή δόγμα. Ακόμα και το (SAMADHI ) Σαμάντι που είναι για τη yoga η ανώτερη πνευματική εμπειρία και το υψηλότερο επίπεδο συνειδητότητας, δεν προϋποθέτει καμία θρησκευτική ταυτότητα. Δηλαδή μπορείς να κάνεις τη yoga που ακολουθούμε στη Δύση είτε είσαι Χριστιανός, Μουσουλμάνος, Εβραίος ή Ινδουιστής.

Γιατί κάποιος θα «έπρεπε» να κάνει τη yoga που ακολουθούμε στη Δύση.  Ασχολούμενοι με τη yoga μπορούμε να κερδίσουμε πολλά μεγάλα δώρα. Το πρώτο είναι ότι μας θυμίζει τη φυσική αναπνοή που είχαμε όταν ήμασταν παιδιά. Αυτό που λέμε βαθειά κοιλιακή αναπνοή. Το καθημερινό άγχος κάνει την αναπνοή ρηχή. Ακόμα και όταν το προσωρινό άγχος φεύγει η αναπνοή παραμένει ρηχή. Μία άλλη λειτουργία της βαθειάς κοιλιακής αναπνοής είναι ότι μαλάσσει τα κοιλιακά μας όργανα. Με αυτό το τρόπο βοηθάει στην αποτοξίνωση και στη καλή λειτουργία του οργανισμού μας. Η αναπνοή επίσης εκτός του ότι είναι η σύνδεση μας με τη ζωή έχει άμεση σύνδεση και με το νου μας. Όλοι ξέρουμε ότι όταν ο νους μας είναι ταραγμένος, ταράζεται  η αναπνοή μας και γίνεται γρήγορη και ρηχή. Με τη yoga λοιπόν μπορούμε ηρεμώντας την αναπνοή μας να ηρεμήσουμε το νου μας. Το δεύτερο μεγάλο δώρο της yoga είναι ότι μας βοηθάει να χαλαρώνουμε σε φυσικό (σωματικό) και νοητικό επίπεδο. Το τρίτο μεγάλο δώρο της yoga είναι η σωματική ευεξία που επιτυγχάνεται μέσα από τις Άσανες (στάσεις σώματος). 

Η yoga σε συνδέει με το εδώ και τώρα και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν εργαλείο κατανόησης και αντιμετώπισης της ζωής.  Στη πραγματικότητα η yoga ξεκινάει όταν σταματάει ο νους και μπαίνουμε στη κατάσταση του διαλογισμού. Επίσης η Γιόγκικη πρακτική ανοίγει το νου και τη καρδιά και σε κάνει παρατηρητή της ίδιας σου της ύπαρξης που είναι από μόνη της μια πνευματική εργασία.

 

Δείξε μας κάποιες από τις στάσεις της yoga στις οποίες μπορεί κάποιος να ασκηθεί. Με μεγάλη μου χαρά μου είπε με το πλατύ χαμόγελο της και εκείνη τη βαθιά και όχι επιφανειακή ευγένεια που συνηθίσαμε να συναντάμε στην εποχή μας. Με μεγάλη προθυμία και υπομονή έκανε τις στάσεις της yoga στον εσωτερικό και στον εξωτερικό χώρο του σπιτιού. Και όχι μόνο αυτό. Μετά από λίγη ώρα έφτασαν και οι μαθητές της για να λάβουν και αυτοί μέρος στη φωτογράφηση. Ήταν μια πρωτοβουλία δικιά της.

Αναρωτήθηκα αν το καθαρό της βλέμμα, η ηρεμία, η σεμνότητα και η καλοσύνη που εξέπεμπε ήταν αποτέλεσμα της αναζήτησης της και της ενασχόλησης της με τη yoga. Φυσικά ντράπηκα να ρωτήσω κάτι τέτοιο. Σαν να μην έφτανε μόνο αυτό το αναπάντητο στη σκέψη μου ερώτημα, με αποχαιρέτησε λέγοντας μου: Η yoga είναι δρόμος αυτογνωσίας και ίσως το δυσκολότερο επίτευγμα στη ζωή του ανθρώπου είναι να γνωρίσει τι είναι ο εαυτός του. Οι σκέψεις του; Τα συναισθήματα του; Το σώμα του;

Πληροφορίες:

Γιώτα Μυροφορίδου

Κώστα Βάρναλη 9, Μελίσσια, Αθήνα

Τηλέφωνο: 6974 375108

 facebook.com.yota.myroforidou

Share