neion_leukada7a
Ένας ξενώνας αποκάλυψη 15 χλμ από την πόλη της Λευκάδας.

Όπως είναι γνωστό όλα τα Επτάνησα διεκδικούν τον τίτλο της Ομηρικής Ιθάκης. Έτσι λοιπόν και η Λευκάδα με τη σειρά της διεκδικεί τον τίτλο αυτό. Ο Γερμανός αρχαιολόγος W. Dörpfeld βάση τοπωνυμίων και γεωγραφικών σημείων από τις περιγραφές του Ομήρου, υπερασπίζεται ότι η Λευκάδα είναι η Ομηρική Ιθάκη και συγκεκριμένα βρισκόταν στη θέση ''Στενό'', στα μισά περίπου του επαρχιακού δρόμου που συνδέει το Νυδρί με το Βλυχό. Αν λοιπόν ισχύει αυτό, το βουνό Σκάροι είναι το Νήιον που αναφέρει ο Όμηρος. Στους πρόποδες του βουνού Σκάροι, στο λόφο της Κιάφας, στο χωριό Αλέξανδρος, βρίσκεται ο εναλλακτικός ξενώνας neion.

Πρόκειται για εναλλακτικό ξενώνα με έντονες καλλιτεχνικές αναφορές και δραστηριότητες. Τα τελευταία χρόνια τη λειτουργία του έχει αναλάβει η ευγενέστατη Δήμητρα, απόφοιτη της Σχολής Καλών Τεχνών, που αποφάσισε να συνδυάσει τις σπουδές της, με τον ξενώνα τον οποίο λειτουργούσε η οικογένεια της.

 

Ο ξενώνας βρίσκεται 15 χλμ από την πόλη της Λευκάδας σε υψόμετρο 350μ. όπου και λειτουργεί τα τελευταία 10 χρόνια. Αποτελείται από τρία πλήρως ανακαινισμένα, σύμφωνα με τις σύγχρονες προδιαγραφές κτίσματα, στα οποία διατηρήθηκε η παραδοσιακή αρχιτεκτονική της περιοχής (ξύλο-πέτρα). Είναι χτισμένο σε ένα τοπίο μέσα στη φύση, μακριά από την τουριστική κίνηση, προσφέροντας στιγμές χαλάρωσης, χωρίς υπερφίαλες πολυτέλειες.

Παλιά οικογενειακά έπιπλα, κειμήλια καθώς επίσης και νέα που συνδυάζονται αρμονικά μεταξύ τους κάνοντας την ατμόσφαιρα ευχάριστη, δίνοντάς της μία ιδιαίτερη θεατρικότητα. 

Τα έργα τέχνης της Δήμητρας, έργα φίλων της, ακόμα και γειτόνων της, βρίσκονται παντού στο χώρο. Όπως χαρακτηριστικά μας λέει η Δήμητρα, προσπαθεί  να ανανεώνεται συνεχώς ο χώρος. Η μέρα στο neion ξεκινά, με το μάτι να αγναντεύει το άπειρο, μέσα στην απόλυτη ησυχία. 

Η αυλή με θέα το βουνό Σκάροι, η κόκκινη πλατεία με θέα στη θάλασσα και στα νησάκια Σκορπιός, Μεγανήσι και Μαδουρή, το αλώνι, καθώς και άλλα σημεία με θέα τους αμπελώνες που βγάζουν τις τοπικές ποικιλίες Βαρδέα και Βερτζαμί. Η ηρεμία και η χαλάρωση είναι δύο από τα αδιαμφισβήτητα στοιχεία του neion. 

Πολλές οι γευστικές επιλογές. Το πρωινό σερβίρεται σε μπουφέ  φτιαγμένο από την Δήμητρας κάθε πρωί με τοπικά προϊόντα, κυρίως οργανικά. Πίτες, γλυκά, κουλούρια, φρουτοσαλάτες, τάρτες, κέικ, γιαούρτι, δημητριακά, λαχανικά, σπιτικές μαρμελάδες από την Κυρία Ανδρομάχη, καθώς επίσης και το φημισμένο σαλάμι Λευκάδας.

Το neion, διαθέτει πολλές δραστηριότητες στις οποίες ο επισκέπτης μπορεί να λάβει μέρος και να αξιοποιήσει δημιουργικά το χρόνο του. Στόχος είναι να έρθει ο επισκέπτης σε επαφή με τη φύση. Για το λόγο αυτό διοργανώνονται περίπατοι και ξεναγήσεις στην γύρω περιοχή μαζί με οδηγούς, ώστε να μπορέσει ο επισκέπτης να τη γνωρίσει καλύτερα.

Διοργανώνονται μαθήματα yoga, συγκέντρωσης και ισορροπίας και για όσους αγαπούν τη μαγειρική, μαθήματα παρασκευής τοπικών πιάτων και εδεσμάτων.

Κατά καιρούς διάφορα σεμινάρια και workshops διοργανώνονται στον ξενώνα από προσκεκλημένους καλλιτέχνες, οι οποίοι παρουσιάζουν τη δουλειά τους και έχουν σαν σκοπό να επαναδιαπραγματευτούν τη λειτουργικότητα στην τέχνη και να την εντάξουν στην καθημερινή ζωή. Διοργανώνονται βραδιές με προβολές ταινιών, ντοκιμαντέρ και videoart, συναυλίες καθώς και διάφορες εκθέσεις.

Σε συνεργασία με τη φωτογράφο Ανδρομάχη Βρακατσέλη, το neion πραγματοποιεί ένα εργαστήριο φωτογραφίας θαλάσσιων σπορ δράσης (windsurf/kitesurf), το οποίο περιλαμβάνει την εισαγωγή στη φωτογραφία των θαλάσσιων σπορ, επιλογή εξοπλισμού, τεχνικές, σύνθεση εικόνας, φωτογράφηση κάτω από δύσκολες συνθήκες (άνεμο, σκόνη, κύμα). 

Ακούσαμε για το The island – resignified, το οποίο είναι ένα πρόγραμμα φιλοξενίας καλλιτεχνών και όχι μόνο. Το neion είναι ένας από τους λίγους ξενώνες στην Ελλάδα που το λειτουργούν. Πρόκειται για ένα μικρής διάρκειας art residency (περίπου για 2 εβδομάδες). Θεωρητικοί της τέχνης, εικαστικοί από διάφορα πεδία αλλά και επιστήμονες, καλούνται να παράξουν ατομικά και συλλογικά έργα. Τα θέματα και οι τοποθεσίες των projects επιλέγονται είτε από πριν με βάση το blog http://theisland-resignified.tumblr.com/, το οποίο δίνει όλες τις πληροφορίες (ιστορικές, γεωγραφικές, μέρη, δραστηριότητες, γεγονότα) που χρειάζονται για το νησί μέσω ψηφιακής ξενάγησης είτε κατά τη διάρκεια του προγράμματος, βάση των ανακαλύψεων των ενδιαφερομένων.

Μόλις ολοκληρωθεί και το τελευταίο Residency, στήνεται έκθεση με όλα τα projects που έχουν πραγματοποιηθεί.

Η Δήμητρα θέλησε να προσφέρει στο Sugargreece μια από τις αγαπημένες της συνταγές την οποία εύχεται να απολαύσετε. Θα προτιμούσε όπως λέει να την φάτε από τα χέρια της αλλά είμαστε στο ίντερνετ.

Τάρτα με φρούτα
Για τη ζύμη:
1 πακέτο βούτηρο
1 ποτήρι ζάχαρη
2 αυγά
2 βανίλιες
1 κουταλάκι του γλυκού bakingpowder
αλεύρι όσο πάρει

Για τη γέμιση:
800γρ. σταφύλια λευκά και βανίλιες ψιλοκομμένες (καθαρό βάρος)
50 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
80 γρ. ζάχαρη άχνη
40 γρ. κρέμα γάλακτος
1 αυγό

Εκτέλεση

Ζύμη:
Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο να αφρατέψει. Σταδιακά και συνεχίζοντας το καλό ανακάτεμα, προσθέτουμε τη ζάχαρη, ένα – ένα τα αυγά, τη βανίλια, το baking powder και το αλεύρι. Ρίχνουμε αλεύρι ώσπου η ζύμη να ξεκολλάει από τα τοιχώματα του μίξερ. Βουτυρώνουμε μια στρογγυλή φόρμα διαμέτρου 24 εκ. και απλώνουμε τη μισή ζύμη (την υπόλοιπη μισή τη φυλάσουμε στο ψυγείο για άλλη τάρτα!) καλά και πιέζουμε τα τοιχώματα, ώστε να μη χυθεί η γέμιση και την τρυπάμε με ένα πιρούνι, για να μη φουσκώσει πολύ. Τη βάζουμε να παγώσει λίγο στο ψυγείο μέχρι να ετοιμάσουμε τη γέμιση, σκεπάζοντας τη με διαφανή μεμβράνη.

Γέμιση:
Βάζουμε σε ένα μπολ τα κομμένα φρούτα, τα βουτυρώνουμε με το λιωμένο βούτυρο και μετά προσθέτουμε τη ζάχαρη άχνη. Σε ένα άλλο μπολ χτυπάμε καλά το αυγό και προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος.Βγάζουμε τη φόρμα από το ψυγείο και απλώνουμε καλά σε όλη τη ζύμη το μείγμα του αυγού και της κρέμας γάλακτος και από πάνω απλώνουμε τα βουτυρωμένα φρούτα.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 40 λεπτά.

 

 

 

 

 

 

 

Ξενώνας Νήιον
Κιάφα, Αλεξάνδρου
Λευκάδα, 31100
Τηλ.: 2645041624

www.neion.gr

 

 

 

*Το άρθρο δεν αποτελεί προϊόν διαφήμισης

Share