AMBELONES-KIKI-28

Στην Κω το κρασί είναι σοβαρή υπόθεση

Culture

Μέσα σε αυτό το χαρισματικό οικολογικό περιβάλλον, με την μακρόχρονη οινική παράδοση, βρίσκεται το υπερσύγχρονο οινοποιείο της Οικογένειας Τριανταφυλλόπουλου.

Οι Έλληνες αγαπούν το κρασί! Οι ποιητές το ύμνησαν!

Το εμπόριο του υπήρξε μια από τις κύριες δραστηριότητες των Ελλήνων. Ιδιαίτερη φήμη απέκτησαν τα κρασιά της Κω, Ρόδου και των άλλων νησιών της Δωδεκανήσου. Ήδη από την αρχαιότητα η αμπελουργική περιοχή Ασφενδιού στους πρόποδες του όρου Δίκαιος της νήσου Κως, ευδοκιμούσαν τα αμπέλια που έδιναν τον περίφημο Κώιο οίνο. Χωρίς αμφιβολία, ο Κώιος οίνος ήταν γνωστός και από τον πατέρα της ιατρικής Ιπποκράτη, ο οποίος μάλιστα τον χρησιμοποιούσε συχνά και σαν θεραπευτικό μέσο.

 

 

Ιστορικές πηγές αναφέρουν την εμπορευματική κίνηση του κρασιού από τους αμπελώνες της Κω προς την Αίγυπτο τον 18Ο& 19Ο αιώνα, αλλά και Ιταλικές στατιστικές του 1922 μας λένε ότι το πρώτο αγροτικό προϊόν της Κω ήταν το σταφύλι.

Σήμερα, στα όρια του Δήμου Δικαίου δραστηριοποιούνται αμπελοκαλλιεργητές επιτραπέζιων και οινοποιήσιμων σταφυλιών, ακολουθώντας τις τελευταίες εξελίξεις στον τομέα αμπελουργίας και παρασκευής κρασιού, ώστε να επανατοποθετηθεί το κρασί της Κω στον οινικό χάρτη της Ελλάδας.

 

 

 

Ένα νέο σύγχρονης αισθητικής Οινοποιείο, κατασκευασμένο με πρωταρχικό στόχο να θέσει και να επιβάλει όλες τις ποιοτικές προϋποθέσεις για την παραγωγή του Κωακού κρασιού και πιστοποιημένο με ISO 22000.

Με τον πλέον σύγχρονο εξοπλισμό, στο ισόγειο, βρίσκονται ο χώρος υποδοχής σταφυλιών, πιεστήρια και ανοξείδωτοι οινοποιητές τελευταίας τεχνολογίας, ενώ στον υπόγειο χώρο βρίσκονται εξαιρετικής αισθητικής κελάρια με δρύινα γαλλικά βαρέλια, για την παλαίωση των κρασιών μας. Εκεί περνάνε ίσως την πιο σημαντική περίοδο της ζωή τους μέσα σε ένα ελεγχόμενο περιβάλλον συντήρησης, που δείχνει την προσοχή στην λεπτομέρεια και την εμμονή στην ποιότητα.

 

Στους άνετους χώρους υποδοχής και φιλοξενίας το εξειδικευμένο προσωπικό χαρίζει αξέχαστες οινικές εμπειρίες στους επισκέπτες με φόντο το καταγάλανο Αιγαίο. Το οινοποιείο πληροί τις προδιαγραφές του επισκέψιμου, είναι ανοικτό για τους οινόφιλους όλο το χρόνο, κάθε μέρα και βρίσκεται ανάμεσα στα πλέον επισκέψιμα οινοποιεία  της χώρας.

Αναβίωση του Αμπελώνα της Κω

Με σκοπό την ανάδειξη του ιστορικού κρασιού της Κω, η οικογένεια Τριανταφυλλόπουλου εγκατέστησε ιδιόκτητο αμπελώνα ο οποίος καταλαμβάνει 120 στρέμματα. Το νησί της Κω, λόγω της θέσης του και του προσανατολισμού του, παρουσιάζει κλιματικές συνθήκες ιδιαίτερα ευνοϊκές, ακόμα και για ευπαθείς καλλιέργειες. Το κλίμα είναι μεσογειακό, με γλυκό και ήπιο χειμώνα και θερμό και αρκετά δροσερό καλοκαίρι, κυρίως λόγω της θαλάσσιας αύρας που περιβάλει το νησί. Ο συνδυασμός του κατάλληλου εδάφους με τις εφαρμοζόμενες καλλιεργητικές τεχνικές συντελεί στην άριστη ανάπτυξη του αμπελώνα σε όλα του τα στάδια και εξασφαλίζει μια ομαλή πορεία ωρίμανσης των σταφυλιών. Φυτεύτηκαν και καλλιεργούνται με ιδιαίτερη φροντίδα ελληνικές ποικιλίες, όπως ή αρωματική  Μαλαγουζιά και τα Αιγιοπελαγίτικα Αθήρι και Ασύρτικο, καθώς και διεθνείς, η βαθυκόκκινη Merlot, η πολυδυναμική Chardonnay , η αριστοκρατική Syrah και το κoσμοπολίτικο Cabernet Sauvignon.

Παράλληλα διατηρείται και ένας πειραματικός αμπελώνας με πλήθος διαφορετικών ελληνικών ποικιλιών με σκοπό την μελέτη της προσαρμογής τους, διότι η φροντίδα και η επέκταση του αμπελώνα δε σταματάει ποτέ...  

 

Τα κρασιά του κτήματος Τριανταφυλλόπουλου έχουν τον χαρακτηρισμό ΠΓΕ (Προϊόντα με Γεωγραφική Ένδειξη ΚΩ), είναι  εξαιρετικής  ποιότητας και βραβευμένα σε διεθνείς  διαγωνισμούς.

Παρακολουθήσαμε τον τρύγο, που είναι η τελευταία φάση της δραστηριότητας της αμπελοκομίας, αφορά στο μάζεμα των σταφυλιών και γίνεται τους μήνες Αύγουστο – Σεπτέμβριο, υπό το βλέμμα του κου Χρήστου Παπαγιάννη, οινολόγου του οινοποιείου, αλλά και την αναπαράσταση του παραδοσιακού τρύγου συνοδευόμενο από το κλασσικό πάτημα σταφυλιών, στα πλαίσια των πολιτιστικών εκδηλώσεων Ιπποκράτειων 2015.

Ευχαριστούμε την οινοποιό και ιδιοκτήτρια του αμπελώνα κα Μαρία Τριανταφυλλοπούλου για την φιλοξενία και την ξενάγηση στους χώρους του οινοποιείου, αλλά και την άμεση γνωριμία μας με τα Κωακά κρασιά.

Αμπελώνες Τριανταφυλλόπουλου
Ζιπάρι, Κω
85300, Κως
22240-69860 
info@koswinery.gr
www.koswinery.gr

*Το άρθρο δεν αποτελεί προϊόν διαφημιστικής προβολής.

Share