Angelos Mavraidis 29a

Ένας Άγγελος…εξάγγελος

Faces

Η κρίση γεννάει τέχνη, αλλά δεν αγοράζει τέχνη.

Το ατελιέ ενός ζωγράφου μπορεί να μας φαίνεται ένα ακατάστατο δωμάτιο και η ζωή του, σχεδόν ένα μυστήριο… Για τους ίδιους τους καλλιτέχνες όμως, είναι ο χώρος όπου εμπνέονται, δημιουργούν, ξεδιπλώνουν ένα μεγάλο κομμάτι της ψυχής τους. Ο φωτογραφικός μου φακός τρυπώνει στο ατελιέ ενός καλού φίλου ζωγράφου.

Βλέπει χρώματα παντού! Δηλώνει ερασιτέχνης, εραστής της τέχνης του. Το όνομά του, Άγγελος Μαυραειδής. Γεννημένος στην Αθήνα το 1978, σπούδασε στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας, έχει παρακολουθήσει μαθήματα στην Ακαδημία Καλών Τεχνών Μονάχου, έχει λάβει μέρος σε αρκετές ομαδικές εκθέσεις ζωγραφικής και ετοιμάζει την πρώτη του ατομική.

Πότε αποφάσισε η ζωγραφική να ασχοληθεί μαζί σου;
Ήμουν 26 χρονών, το γενικότερο πλαίσιο που επικρατούσε τότε ήταν μια συνεχής προσπάθεια ανάκτησης της σωματικής και ψυχικής μου αρτιότητας, έπειτα από κάποια ατυχή γεγονότα. Αναζητώντας να αυτοβελτιωθώ, να βρω γενικά απαντήσεις για τη ζωή και την προσωπική μου πορεία, σκέφτηκα να σπουδάσω ψυχολογία το οποίο και ανέφερα στον φίλο μου Ανδριανό: «Δεν υπάρχει αυτοθεραπεία, μου λέει, γίνε ζωγράφος!» Ε, τελικά εκ του αποτελέσματος, φαίνεται πως είχε δίκιο. Χωρίς να έχω σχεδιάσει οτιδήποτε έως τότε, ξεκίνησα προετοιμασία και μετά από μερικούς μήνες έμπαινα αριστούχος στην σχολή κάλων τεχνών Αθήνας. Δεν έχω σταματήσει να ζωγραφίζω από τότε.

Ποιες οι καλλιτεχνικές και αισθητικές επιρροές σου?
Αναμφίβολα είμαι ανθρωποκεντρικός. Με ενδιαφέρει η φιγούρα, το πρόσωπο, ακόμα και όταν το θέμα μου είναι οτιδήποτε άλλο μέσα σε αυτά μπορώ να διακρίνω κάτι από τα παραπάνω. 

Το χρώμα είναι κυρίαρχο στα έργα σου, τι συμβολίζει κάθε φορά;
Το χρώμα με εκφράζει συνολικά στην καθημερινότητα μου. Με εντυπωσιάζει η πληθώρα χρωματικών συνδυασμών, καθώς και η ελευθερία που μου δίνεται να κάνω π.χ. ένα πορτραίτο μπλε ή πράσινο ή οτιδήποτε άλλο χρησιμοποιώντας χρώματα της αρέσκειας μου. Δεν επιδιώκω να εκφράσω κάτι συγκεκριμένο. Ίσως να είναι ο αντικατοπτρισμός ενός ψυχικού ελλείμματος ή πλεονάσματος. Εγώ απλά πετάω μπογιές φορώντας διαφορετικό χρώμα κάλτσες μου λέει και σκάει στα γέλια.

Ως ζωγράφος αισθάνεσαι διαφορετικά, ποιος είναι ο κοινωνικός αντίκτυπος?
Η αντίδραση στο άκουσμα της ιδιότητας μου είναι συνήθως ενθουσιώδης. Κλασικός διάλογος… "Ζεις από αυτό;" "Εγώ ούτε μια ευθεία γραμμή δεν μπορώ να τραβήξω"
Λοιπόν παιδιά, ούτε εγώ μπορώ να τραβήξω ίσια γραμμή. Όταν κάνεις τέχνη, δημιουργείται ένα προσωπικό συμπάν, ένα καταφύγιο, κάποιου είδους εξάρτηση. Βλέπω φωτογραφίες στο κινητό, του εν εξέλιξη έργου μου, παρατηρώ πρόσωπα, κρατάω σημειώσεις, διαβάζω σημειώσεις, κάνω προσχέδια. Το να ζωγραφίζω είναι μια μοναχική κατάσταση. Αυτό το σκηνικό αρκεί να με κάνει λίγο περίεργο, όχι όμως διαφορετικό, είμαι ένας απλός άνθρωπος που ζωγραφίζει.

Υπάρχει επίδραση της ζωγραφικής στις μέρες μας;
Δεν έχει μαζική επίδραση πλέον όπως στο Βυζάντιο και στην Αναγέννηση, ως προβολή της θρησκείας ή όπως στον Διαφωτισμό ως υπέρμαχος των νέων ιδεών και ανακαλύψεων. Θεωρώ ότι επιδρά όμως ιδιαίτερα σε ατομικό βαθμό, με ευαίσθητα πρωτόγονο τρόπο, αλλά όχι όπως ένα τραγούδι ή μια ταινία. Έχει γίνει ως επί των πλείστων διακοσμητικό στοιχείο. Παραμένει όμως μια γοητευτική τέχνη για όλους, τιμάται και εκτιμάται ιδιαίτερα. Όλοι θέλουν ένα προσωπικό πορτρέτο και κανείς δεν θέλει να αντικρύζει κενούς τοίχους πουθενά…πάλι καλά!

Ποιο είναι το μέλλον ενός ζωγράφου στην Ελλάδα;
Αναλόγως πόση θέληση έχει να δουλέψει, ποσό κάλος είναι, τη διάθεσή του για εμπορικό κυνήγι. Η κρίση γεννάει τέχνη, αλλά δεν αγοράζει τέχνη. Μπορεί να έχει ένα δημιουργικό μέλλον, αλλά όχι εμπορικό. Η τέχνη είναι η πολυτέλεια της ψυχής του καλλιτέχνη και έγκειται στο πλεόνασμα της οικονομικής πολυτέλειας της εκάστοτε κοινωνίας.

Τελικά γιατί ζωγραφίζεις;
Για να ξορκίσω τα ελαττώματα μου, όπως τον εγωισμό μου. Για να εντείνω τα πλεονεκτήματα μου, όπως την κοινωνικότητα μου, έτσι ώστε να είμαι αρεστός στον εαυτό μου και κατ’ επέκτασιν στους υπολοίπους. Η ζωγραφική είναι η προέκταση μου, μια ανάγκη για δημιουργία. Είναι μια συνεχής πρόκληση, από την γέννηση ενός έργου έως την έκθεση και την πώλησή του. Γιατί πιστεύω ότι άθελα μου βάζω ένα κομμάτι της ψυχής μου και μου αρέσει η καθολικότητα της αποδοχής της, μέσω των έργων μου!

 

Άγγελος Μαυραειδής

+0030 694 444 2023

info@angelosmavraidis.com
http://angelosmavraidis.com/

Share